Αιολική και ηλιακή ενέργεια στο τόπο μας..Την Mελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου κατασκευή Αιολικού Πάρκου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στη θέση «Περγαντή» των Δήμων Παλαίρου, Ανακτορίου και Μεδεώνος ενέκρινε η συντριπτική πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του οργάνου (Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009).
Ο προϋπολογισμός του έργου που θα κατασκευάσει η εταιρεία «ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε.» είναι 40 εκατομμύρια ευρώ και οι δεκαεννέα (19) ανεμογεννήτριες θα παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα ισχύος 38 MW.
Στο μεταξύ, χθες, (Τρίτη 14 Ιουλίου 2009) κατά την περιοδεία του σε δημοτικά διαμερίσματα του Αστακού,
ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος επισκέφθηκε μονάδα
φωτοβολταϊκών στο Βασιλόπουλο που παράγει ρεύμα ισχύος 99,45 kW.
«Το μέλλον στη χώρα είναι η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Είναι η πράσινη ανάπτυξη που σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον και συνδέεται με την αξιοποίηση των πολλών συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει η χώρα μας στον τομέα αυτό.
Θέλω να επισημάνω κάτι πολύ σημαντικό.
Η Αιτωλοακαρνανία πλέον είναι ένας νομός αυτάρκης σε ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται στην περιοχή μας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Όσο ρεύμα καταναλώνεται στην Αιτωλοακαρνανία τόσο παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Προεκλογικά αλλά και παλαιότερα είχα τονίσει ότι η Αιτωλοακαρνανία μπορεί να γίνει πρότυπο πάρκο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και καταφέραμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο παρά τις δυσκολίες.
Επενδύοντας στην πράσινη ανάπτυξη έχουμε κέρδος και στην οικονομία και προστατεύουμε το περιβάλλον» είπε σε δήλωσή του ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος.Να σημειωθεί ότι στην Αιτωλοακαρνανία ήδη λειτουργεί το πρώτο Αιολικό Πάρκο της «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» στα όρια του Δήμου Ναυπάκτου επένδυση ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ με δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 24 MW. Έχει εγκριθεί και δεύτερο αιολικό πάρκο της ίδιας εταιρείας επίσης στα όρια του Δήμου Ναυπάκτου προϋπολογισμού 28 εκατομμυρίων ευρώ και δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 20 MW.
Αναμένεται η ολοκλήρωση και η λειτουργία ενός ακόμη, μικρού, υδροηλεκτρικού φράγματος στο Αυλάκι του Δήμου Ινάχου, το τέταρτο κατά σειρά φράγμα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, που θα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα ισχύος περίπου 10 MW.
ΜΟΝΑΔΕΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΑΠΟ 20 KW ΕΩΣ 2 ΜW«ΤΕΜΠΕΛΟΡΑΧΗ», Δ.Δ. ΜΑΤΣΟΥΚΙΟΥ Δ. ΣΤΡΑΤΟΥ
«ΖΕΣΤΗ-ΚΑΡΒΟΥΜΗ», Δ.Δ. ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ Δ. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
«ΦΤΕΡΕΣ» ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ, Δ. ΘΕΣΤΙΕΩΝ
«ΑΡΚΟΥΔΟΡΑΧΗ»
Δ. ΘΕΡΜΟΥ«ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ» Δ. ΠΑΡΑΒΟΛΑΣ
«ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΣ»,
ΜΕΓΑ ΔΕΝΔΡΟ Δ. ΘΕΡΜΟΥ«ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΣ Η’ ΜΠΙΡΓΕΛΗ»
Δ. ΘΕΡΜΟΥ«ΜΠΕΣΕΪΚΑ»,
ΜΕΓΑ ΔΕΝΔΡΟ, Δ.Δ. ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ Δ. ΘΕΡΜΟΥΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ
«ΝΤΟΥΚΟΥ», ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ Δ. ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ
Δ.Δ. ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ Δ. ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ
«ΑΦΡΟΞΥΛΙΑ» ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ
«ΡΩΝΗ» Δ. Δ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΑΛΑΙΟΠΑΝΑΓΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
«ΚΟΤΡΩΝΙ-ΖΕΣΤΗ», ΑΓ. ΘΩΜΑΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
ΛΟΥΖΕΣ-ΑΓΚΑΘΑΚΙ
Σχόλιο: Το ενεργειακό θέμα και δη των φωτοβολταικών εντάσσεται στο παγκόσμιο ζήτημα της ενέργειας. Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια είναι οι λύσεις του μέλλοντος. Το θέμα είναι αν υπάρχει θέληση στη παρούσα φάση να προωθηθούν ως μοναδικές λύσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι ήλιο και αέρα έχουν όλες οι χώρες, πετρέλαιο και φυσικό αέριο όμως όχι..Οπότε τα μονοπώλια μεγάλων δυνάμεων σπάνε και ακυρώνονται έτσι ισχυρά μέσα πίεσης ( βλ. Πούτιν με αγωγούς και ΗΠΑ με πετρέλαιο).
Ευχάριστο είναι ότι σιγά σιγά γίνονται προσπάθειες για νέες λύσεις σε αιολική και ηλιακή ενέργεια. Και ακόμα πιο ευχάριστο όταν αυτές φτάνουν ακόμα και σε τοπικό επίπεδο. Βέβαια οι μονάδες που έχουν γίνει ως τώρα παράγουν ενέργεια έκαστη που αρκεί για ένα νοικοκυριό περίπου. Όμως από κάπου πρέπει να γίνει η αρχή. Από κεί και πέρα για να αναπτυχθούν συστηματικά αυτές οι μορφές ενέργειας είναι ζ'ήτημα μεγάλων αποφάσεων που ξεπερνούν τα ελληνικά σύνορα.
Όπως και να έχει είναι μια υπόθεση που θέλει συνεχείς πιέσεις και από τοπικό επίπεδο, διότι η συντήρηση και η σωστή λειτουργία αυτών των μονάδων κοστίζει. Διαφορετικά θα έχουμε επανάληψη του φαινομένου όπως σε νησιά του Αιγαίου που στο βουνό βλέπει κανείς 10 ανεμογεννήτριες και απο αυτές δουλεύει...η μισή.
Υπάρχει βέβαια και το παράδειγμα του Παναχαικού όρους, όπου οι ανεμογεννήτριες δουλεύουν κανονικά..
Με καλή θέληση και σωστές κινήσεις στο μέλλον προσδοκούμε ότι το ενεργειακο θέμα αυτό και στο νομό μας θα έχει ανάλογη θετική εξέλιξη.
Πηγή:
http://www.aitnia.gr/