Παγώνει για τρία χρόνια η εκτροπή του Αχελώου
Σταματούν τουλάχιστον για 2-3 χρόνια τα έργα εκτροπής του Αχελώου και εμποδίζεται η λειτουργία των κατασκευασθέντων μετά από σχετική εντολή που έδωσε χθες η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω επιδείνωση του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και η επιβάρυνση του υδατικού δυναμικού του ποταμού και των οικοσυστημάτων του.Το ΣτΕ έκανε χθες δεκτή την αίτηση αναστολής όλων των εργασιών που σχετίζονται με την εκτροπή, που είχαν υποβάλει διάφοροι φορείς, αμέσως μετά την έκδοση της 3058/09 απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, με την οποία διαπιστωνόταν (με ψήφους 33-6) ότι πολλές διατάξεις του νόμου 3481/06 (που επέτρεψε τη συνέχιση της εκτροπής), είναι αντίθετες στο κοινοτικό δίκαιο και την περιβαλλοντική προστασία.
Η Επιτροπή Αναστολών υπό τον πρόεδρο του ΣτΕ Π. Πικραμμένο δέχθηκε ότι δεν πρέπει να λειτουργήσουν όσα έργα (χρήσης και αξιοποίησης υδάτων) έχουν ήδη ολοκληρωθεί, καθώς και ότι πρέπει να διακοπούν αμέσως όλες οι εργασίες και υλικές ενέργειες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το έργο της εκτροπής.
Μέχρι νεωτέρας
Το «πάγωμα» των εργασιών θα κρατήσει μέχρις ότου αποφασίσει το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) για τη συμβατότητα της ελληνικής νομοθεσίας προς το κοινοτικό δίκαιο (περίπου σε 1-2 χρόνια) και ακολουθήσει μετά η τελική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (ύστερα από άλλο ένα χρόνο περίπου) και η οποία πιθανολογείται ότι θα είναι αρνητική για τη συνέχιση του έργου, με βάση τουλάχιστον τις παρανομίες και παραβιάσεις του κοινοτικού δικαίου που έχει ήδη εντοπίσει.
Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς του Δημοσίου ότι το φράγμα Μεσοχώρας θα μπορούσε να λειτουργήσει γιατί έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, αφού η πλήρωση του ταμιευτήρα (για να λειτουργήσει το υδροηλεκτρικό έργο) θα επέφερε την κατάκλιση μεγάλου μέρους του οικισμού της Μεσοχώρας, δηλαδή βλάβη μη επανορθώσιμη.
Το «μπλοκάρισμα» των εργασιών ζήτησαν το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση μαζί με άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς της Αιτωλοακαρνανίας, υποστηρίζοντας ότι θα κλονιστεί η αντοχή του Αχελώου, θα αλλοιωθεί το κλίμα και το τοπίο, θα υποβαθμιστεί η βιοποικιλότητα της Πίνδου, θα υποβαθμιστούν σημαντικά μνημεία και θα αφανιστούν δασικές εκτάσεις 17.500 στρμ. Υπέρ της συνέχισης του έργου είχαν ταχθεί η ΔΕΗ, ΟΤΑ της Θεσσαλίας κ.λπ.
Του Αλέξανδρου Αυλωνίτη