15η Μαρτίου 2010 Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή
Ας μην ξεχνάμε τις ημερομηνίες ορόσημα οι οποίες πρέπει να μας προβληματίζουν για το προγραμματισμό του αύριο και για τις ευθύνες μας που προκύπτουν και τις οποίες θα κληρονομήσουν οι μελλοντικές γενιές.
Η 15η Μαρτίου 2010 Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, αποτελεί ημέρα διαμαρτυρίας για το κάθε πολίτη – καταναλωτή.Στα τόσα χρόνια που πέρασαν τα μαθήματα που μπορεί κάποιος να αποκομίσει με την ευκαιρία της επετείου είναι ότι:- Οι ανευθυνοϋπεύθυνοι είναι ακατανίκητοι, γιατί κανένας μέχρι σήμερα δεν έχει λογοδοτήσει στην δικαιοσύνη.
- Ότι πρωταρχικός στόχος των αγορών είναι να αντλούν κέρδη για τις ίδιες και όχι να δημιουργούν πλούτο για τη χώρα και τους πολίτες.
- Οι επιτήδειοι να δημιουργούν στους πολίτες φόβους αδικαιολόγητους οι οποίοι παραλύουν κάθε ενέργειά τους για την αντιμετώπιση της ύφεσης
- Μαζί με αυτούς η κερδοσκοπία και η εκμετάλλευση που παραβιάζει τη πόρτα μας και μας γονατίζει οικονομικά.
- Η ύφεση, η φτώχεια, η ανεργία, η άνοδος των τιμών, ο πληθωρισμός σε περίοδο συρρίκνωσης, η αφαίρεση εισοδήματος, οι περικοπές δικαιωμάτων οδηγούν στην αβεβαιότητα και στην ανασφάλεια του αύριο.
- Η περιστολή του δικαιώματος στην εργασία, η μη εξασφάλιση της απαιτούμενης τροφής, ένδυσης κλπ για κάθε οικογένεια και σε μια στέγη, η προστασία των ατόμων της τρίτης ηλικίας από τους οικονομικούς φόβους που είναι αποτέλεσμα του γήρατος, της ασθένειας, του ατυχήματος κ.λ.π.
- Τα πακέτα των πρόσθετων μέτρων που μπορεί να είναι αναγκαία, αλλά εμφανώς αδικούν μεγάλες κατηγορίες συνανθρώπων μας παραβιάζοντας βάναυσα το αίσθημα της δικαιοσύνης.
- Οι πολιτικοί μας θα πρέπει να πείσουν την κοινή γνώμη ότι η εξυγίανση των οικονομικών του κράτους με τα μεγάλα βάρη θα πρέπει να κατανεμηθούν δίκαια στους πολίτες
- Δυστυχώς τα Μ.Μ.Ε παίζουν ένα άσχημο παιχνίδι στην πλάτη των πολιτών με τη διάχυση του φόβου, του τρόμου, συνοδοιπόροι των πολιτικών, τα οποία προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για το δίκαιο της απειλούμενης φτώχειας.
- Με οδηγό την απληστία το χρηματικό κεφάλαιο έφερε την οικονομία σε κρίση, δρώντας ανενόχλητο, παραβιάζοντας διαχρονικές αξίες της κοινωνίας, της υπευθυνότητας και της εντιμότητας.
- Νοικοκυριά, νέοι και νέες, άνδρες και γυναίκες, άνεργοι και εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και λοιποί συνάνθρωποί μας, ήδη με την κρίση της οικονομίας απειλούνται με φτώχεια η οποία σε ποσοστό αποτελεί το 20% του πληθυσμού της χώρας μας ή τα 2,2 εκατομμύρια Ελλήνων.
Η 15ηΜαρτίου 2010 Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή αποτελεί μια νέα αφετηρία Διαμαρτυρίας για τον Έλληνα Πολίτη – Καταναλωτή ο οποίος διεκδικεί:- Το σεβασμό στο εισόδημά του όταν δαπανάται για την απόκτηση αγαθών που χρειάζεται η οικογένειά του.
- Την προστασία του από τη νοθεία και την υποβάθμιση της ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών.
- Την κατοχύρωση των δικαιωμάτων όλων έναντι της μιζέριας που διακρίνει την κοινωνία μας.
- Την ουσιαστική προστασία και κατοχύρωση της δημόσιας υγείας.
- Την εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων και ειδικότερα στην ασφάλεια τροφίμων.
Το καταναλωτικό κίνημα είναι ανεξάρτητο και δεν διαπραγματεύεται τα αυτονόητα. Το Ινστιτούτο Καταναλωτών Ηπείρου διακηρύττει ότι :- Ο καταναλωτής είναι σύμμαχος κάθε φορέα της αγοράς υπό προϋποθέσεις.
- Η εμπιστοσύνη του εστιάζεται στο αποδεκτό επίπεδο ασφάλειας, ποιότητας και τιμής των αγαθών και δεν δωρίζεται.
- Η φήμη και επωνυμοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών μέσω του μάρκετινγκ δεν φθάνει, διότι η προτίμησή τους από τον τελικό καταναλωτή περνά μέσα από την ποιότητα και την ασφάλειά τους.
- Η ικανοποίηση των δικαιωμάτων του πολίτη-καταναλωτή αποτελεί την πιο υγιή βάση για μια ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη.
- Είναι καιρός να τεθεί φραγμός στην επιθετική πολιτική των τραπεζών.
- Είναι ώρα οι ασφαλιστικές εταιρείες να σέβονται τα συμβόλαιά τους με τους καταναλωτές.
- Εδώ και τώρα οι διαφημιστές και διαφημιζόμενοι να σέβονται τα μηνύματά τους.
- Να μπει φραγμός στην ασυδοσία και την απληστία του χρηματικού κεφαλαίου.
Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε το Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου έρχεται να επιβεβαιώσει την αδιαπραγμάτευτη απόφαση των ενεργών πολιτών-καταναλωτών, να σταθούν αντιμέτωποι σε όσους με πράξεις και παραλείψεις υποβαθμίζουν τη ζωή τους.
• Οι εργαζόμενοι-καταναλωτές πρέπει να φροντίζουν οι ίδιοι να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να απαιτούν τη σωστή υγιεινή και ασφάλεια στα τρόφιμα, στους χώρους παραγωγής, διακίνησης, αποθήκευσης και πώλησης.
• Όταν ζητάς δικαιώματα πρέπει ο ίδιος να αναλαμβάνεις τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες που σου αναλογούν ως πολίτης -καταναλωτής.
• Έχει έρθει η στιγμή που εμείς οι καταναλωτές πρέπει να καταλογίσουμε μομφή στους εαυτούς μας για τις ανεξέλεγκτες δαπάνες μας.
• Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την ακρίβεια, προγραμματίζοντας και να μην ξοδεύουμε άνευ ορίων.
• Διότι με έλλειψη σταθερών προσανατολισμών ομολογούμε αδυναμίες, που πορευόμενοι με αυτές τόσα χρόνια πληρώνουμε πολύ ακριβά τις ενέργειές μας χωρίς επιστροφή.
• Πρέπει να νιώθουμε ευθύνη απέναντι στις μελλοντικές γενιές από τις σημερινές συμπεριφορές μας.
• Ο ασταμάτητος πολλαπλασιασμός των αναγκών για την απόκτηση αγαθών, τα οποία πάντα παλιώνουν πριν προφτάσουν να υπάρξουν αποτελούν περιορισμό της προσωπικής και της οικογενειακής ζωής.
• Επιλέγουμε αυτό που μπορούμε να αποκτήσουμε και μας ταιριάζει.
• Ο καταναλωτής κάτω από την πίεση των σημερινών καταστάσεων μοναδικό μέσο προστασίας έχει τη συνειδητοποίηση των προβλημάτων και την ενεργοποίησή του μέσω των Ενώσεων Καταναλωτών.
• Ο ενημερωμένος καταναλωτής, ο συνειδητός καταναλωτής, ο οργανωμένος μέσα σε φορείς που έχουν στόχο την ποιότητα της ζωής, τη διάσωση της ζωής, αποτελεί την ελπίδα και για σήμερα και για το μέλλον.
Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα όμως δεν μπορεί το σήμερα να είναι καλύτερο από το αύριο.